Visuele screening

Waarom een visuele screening?

Kijken doe je met je ogen maar zien doe je met je hersenen. Dat is een belangrijk verschil. Je ogen zetten licht om in signalen die worden doorgegeven aan je hersenen. Je hersenen verwerken deze signalen zodat je iets “ziet”.

Leerproblemen kunnen hun oorsprong hebben in problemen met verwerking van de signalen die van de ogen worden doorgeven aan de hersenen. Het maakt daarvoor niet uit of je wel of geen bril nodig hebt. Als je een probleem hebt met deze verwerking dan kan dat het leren behoorlijk in de weg zitten. Dit zie je vooral terug bij lezen, spellen, rekenen en ruimtelijke oriëntatie.

Waaraan herken je visuele problemen?

Als je visuele problemen hebt dan heb je vaak concentratieproblemen en lees je vaak langzaam, spellend en radend. Ook kan je moeite met begrijpend lezen hebben. Het lijkt alsof letters dansen en soms verdwijnen. Het is moeilijk om na het einde van een regel het begin van de volgende te vinden.

Wat is een visuele screening?

VisualScreeningTools

Met een visuele screening controleer ik het richten van de ogen, de samenwerking van de ogen en de informatieverwerking. Dit is dus geen test om te zien of je een bril nodig hebt. Ik gebruik bij dit onderzoek een biopter. Een biopter is een apparaat waar je doorheen moet kijken zodat je ogen allebei hun eigen beeld zien. Hierdoor kan ik controleren of je hersenen deze beelden goed samenvoegen. Ook doe ik een visuomotorisch onderzoek. Tijdens het visuomotorisch onderzoek kijk ik naar de volgende zaken:

Oog-volgbewegingen zijn belangrijk voor het goed volgen van een regel tekst. Saccades zijn oogsprongen. Deze sprongen zijn belangrijk om van het ene woord naar het volgende woord te kunnen springen met je ogen. Accomoderen is het snel scherpstellen op verschillende afstanden. Bijvoorbeeld bij het overschrijven van een digibord in een schrift. Richten heb je nodig om rustig naar een woord te kijken. Als dit niet goed gaat dan lijkt het of letters of woorden bewegen. Dit maakt het heel moeilijk om een goed woordbeeld te krijgen. Oogsamenwerking houdt in of je beide hersenhelften goed kunnen samenwerken om een goed beeld van alle informatie te krijgen. Als dit niet goed lukt dan wordt het beeld dat je ziet erg onrustig. Lezen is dan heel vermoeiend.

Wat als er problemen zijn?

Als er een probleem is met een of meerdere van de bovenstaande zaken dan controleer ik of het probleem te maken heeft met niet goed geïntegreerde reflexen. Verder gaan we aan de gang met visuele training. Dit zijn oefeningen die je mee naar huis krijgt om je ogen te trainen.